AK Rika primljena u HAS – Taj čin otvara nam nove perspektive

AK Rika primljena u HAS - Taj čin otvara nam nove perspektive
Nakon što je AK Rika primljena u HAS, možemo organizirati PH u trailu, a članstvu sudjelovanje na službenim utrkama pod klupskim obilježjima.

Poštovano članstvo Atletskog kluba Rika,

naš klub 17. studenog 2022. godine primljen je Hrvatski atletski savez. Tim činom završena je važna etapa u razvoju kluba. AK Rika primljena je u HAS nakon dugog administrativnog postupka.

Gotovo u cijelosti obavio ga je naš trener Luka Končurat. 

U ime kluba zahvaljujem se Luki Končuratu na tome što je svoje vrijeme, trud i znanje uložio u birokratski postupak bez kojeg ne bismo mogli postati članicom HAS-a. 

A naše članstvo u HAS-u otvara nam nove perspektive. 

Kao posebno važnima smatram:

 • PRIJEM NOVIH ČLANOVA u naš klub koji su fokusirani na postizanje rezultata na službenim natjecanjima u trčanju, pa tako i u trailu.
 • ORGANIZIRANJE PRVENSTVA HRVATSKE U TRAILU kao najznačajnijeg nacionalnog natjecanja/događaja u brdskom trčanju.
 • SUDJELOVANJE ČLANOVA AK RIKE na službenim natjecanjima u trčanju, pa tako i trailu.

Sve što sam naznačio uređuje Hrvatski atletski savez. Općim pravilima i propozicijama HAS-a naime propisano je:

 • PRAVO NASTUPA I SUDJELOVANJA: Svaki atletičar-ka koji želi nastupiti na jednom od službenih natjecanja u Hrvatskoj (državne ili regionalne razine) mora biti u posjedu važeće natjecateljske knjižice koja je dokaz pripadnosti određenoj atletskoj organizaciji – članici HAS-a ili samog HAS-a.
 • ORGANIZIRANJE ATLETSKIH PRIREDBI: Natjecanja iz kalendara HAS-a (uključuje i prvenstvo Hrvatske u trailu) mogu organizirati klubovi i županijski atletski savezi registrirani pri HAS-u. Sva natjecanja iz Kalendara HAS-a moraju se održavati sukladno Međunarodnim pravilima Svjetske atletike i Općih pravila i propozicija za natjecanja HAS-a za tekuću godinu.

AK Rika primljena u HAS – Što nam to donosi?

Članstvom u HAS-a stekli smo stoga preduvjete da: 

 • Članovi AK Rike mogu pod klupskim obilježjima sudjelovati u utrkama iz HAS-ovog kalendara. Paradoksalno, naš klub imao je prvake Hrvatske u trailu koji su taj status stekli natječući se za druge klubove. Upravo zbog toga što SRK Rika nije mogla biti članom HAS-a. Time je jedan dio našeg članstva bio zakinut.
 • AK Rika stječe pravo biti organizator prvenstva Hrvatske u trailu. Protekla vodstva afirmirala su naš klub kao odličnog organizatora utrka u trailu. Zahvaljujem se dosadašnjim predsjednicima i vodstvima na tome da su Kastafski kros, Drenova trail, Noćna Rika, pa i Škola traila, klupski brendovi. Smatram da bi organizacija prvenstva Hrvatske u trailu bila kruna tih postignuća.

Važna podrška članstva kluba

Naznačujem da je postupak preimenovanja iz sportsko-rekreacijskog u atletski klub, što je bio preduvjet našem prijemu u HAS, u duhu našeg Statuta. Statut i SRK Rike i AK Rike kao odrednicu klupskog djelovanja navodi “poticanje vrhunskog sportsko-rekreativnog stvaralaštva i stvaranje uvjeta za postizanje vrhunskih rezultata”. Atletski klub to lakše može provesti.

No, nove klupske perspektive ne umanjuju važnost onih načela zbog kojih je SRK Rika osnovana. U daljnjem radu ostat ćemo vjerni našim izvorištima. 

Podsjećam na to da su našim Statutom definirani ciljevi kluba. To su:

 • Razvitak i promicanje sporta i rekreacije,
 • Razvitak sporta i rekreacije u dječjem uzrastu i među mladeži,
 • Promicanje odgojnih funkcija sporta, sportskog ponašanja, međusobnog razumijevanja, tolerancije i odgovornosti svih članova,
 • Širenje olimpijskih ideala i jačanju sportskog pokreta,
 • Nulta tolerancija prema nasilju u sportu i svakoj vrsti ovisnosti.

Zahvaljuje se svim članovima na podršci. Bez vaše podrške AK Rika ne bi mogla završiti ovu etapu i početi novu koja je tek jedna od brojnih u našem, zajedničkom ultra trailu. 

Srđan Brajčić

predsjednik AK Rike

Prijavi se za newsletter