Drenova trail 2016

Drenova trail 2016 (1)
Drenova trail 2016 prvo je izdanje ovog gradskog traila u organizaciji ondašnjeg sportsko-rekreacijskog, a danas Atlestkog kluba Rika.

Drenova trail 2016 prvo je izdanje ovog gradskog traila u organizaciji ondašnjeg sportsko-rekreacijskog, a danas Atlestkog kluba Rika. Drenova trail je osmišljen u dužini od 10 kilometara, s ukupnom elevacijom od 400 metara, te startom i ciljem na Cvetkovom trgu.

Staza prolazi drenovskom šumom, Velim vrhom, Katarinom, Pulcem i Pašcem. Staza je srednje zahtjevna, trčljiva i zanimljiva. Na djelovima se pruža prekrasan pogled na kanjon Rječine i na grad Grobnik i veliki dio staze je u hladu!

Osigurana je okrepa na stazi i na cilju. Održava se u sklopu obilježavanja Dana Drenove, a u suradnji s Mjesnim odborom Drenova.

Prvo izdanje traila trčalo je 66 trkača i trkačica. Drenova trail 2016 ostao je svima u lijepom sjećanju, a ponajprije ipak najbržim trkačima i trkačicama.

Uoči prvog starta Drenova traila
Uoči prvog starta Drenova traila
Drenova trail 2016 - AK Rika
Staza prolazi drenovskom šumom, Velim vrhom, Katarinom, Pulcem i Pašcem

Drenova trail 2016 – najbrže i najbrži

Pobjednici

1. Bojan Rafaj 49,57

2. Marko Mastrović 53,56

3. Marin Mandekić 54,17

Drenova trail 2016 - AK Rika
Marin Mandekić, Bojan Rafaj, Marko Mastrović

Pobjednice

1. Veronika Erlić 1:03,47

2. Nina Blečić 1:11,13

3. Vlasta Mastrović 1:11,57

Sve rezultate pogledajte na ovoj poveznici.

Drenova trail 2016 - AK Rika
Vlasta Mastrović, Veronika Erlić, Nina Blečić

Nastanak Drenova traila

Današnji Atletski klub Rika iz Kastva svoj život počeo kao sportsko-rekreacijski klub Rika iz Rijeke. Sjedište ondašnje SRK Rike bilo je na Drenovi. Kao novoosnovana udruga, slijedom raznih okolnosti, Rika je za svoj rad koristila prostorije Mjesnog odbora Drenova na Cvetkovom trgu.

Umjesto novčane naknade za korištenje tog prostora za potrebe kluba, vodstvo Rike odlučila se za društveno-koristan rad. Naime, dogovoreno je da se organizacijom trail utrke nadoknadi MO Drenova, odnosno vlasniku Gradu Rijeci korištenje tih prostorija. Tako je manifestacija Dani Drenove Mjesnog odbora Drenova dobila i jedan sportski događaj, a naš klub besplatne prostorije.

Drenova trail 2016 - AK Rika
Drenova trail 2016 – organizacijski tim

To se poklopilo s činjenicom da je jedan veći broj članova ondašnje SRK Rike upravo drenovsku šumu, odnosno Veli Vrh, onaj drenovski dio iznad Rječine, zatim Brašćine, Pulac, itd. koristio kao svoj poligon za trčanje. Vodstvo kluba osmislilo je stazu za Drenova traila zapravo u svom igralištu.

Ono što je najbolje kod Drenova traila jest podatak da se fenomenalna staza za trčanje nalazi u predivnoj park šumi koja je gotovo nadomak samom centru grada.

Drenova zeleno srce grada na Rječini

Žao nam je što se ta prekrasna šuma na Drenovi do danas nije dodatno oplemenila i približila rekreativcima, odnosno građanima.

Staza Drenova traila
Fenomenalna staza za trčanje nalazi u predivnoj park šumi

U knjizi “Drenova, školstvo i povijesni razvoj”, (Rijeka, 1987.) nalazimo podatak da su prije više od 100 godina upravo neposredna blizina grada, povoljan geografski položaj, zanimljiva konfiguracija terena i vrlo povoljna klima naveli Mađare, tadašnje vlastodršce Rijeke, da teren iznad grada proglase specijalnim prirodnim rezervatom. Planski i studiozno, na naučnoj osnovi, s pedantnom organizacijom, započeli su s podizanjem velikog zelenog zaštitnog pojasa i novih park-šuma.

Prije tih planova i realizacije tog programa bile su zastupljene biljne vrste kraškog tipa i mediteranskog podneblja: hrast medunac, dren, jasen, ruj, grab crni i bijeli i druge manje vrijedne i značajne vrste stabala i grmlja. Na sjevernim padinama područja uspijevaju i veći kompleksi bukve na samo 200 m nadmorske visine i predstavljaju najniže komplekse bukove šume na Mediteranu.

Tu su bukvu Mađari stavili pod posebnu zaštitu kao rijedak prirodni fenomen. Od zaštićenih prirodnih vrsta ovdje raste tisa, božikovina, veprina te autohtone vrste kao crnika, lovorika, kadulja, šmrika.

Ponajprije zahvaljujući pedanteriji i dalekovidnosti starijih generacija, a i bogomdanim prirodnim uvjetima, danas je Drenova stvarno zeleno srce grada na Rječini.

Drenova trail 2016 - AK Rika
Marko Mastrović i Marin Mandekić na 1. Drenova trailu
Drenova trail 2016 AK Rika 006 (1)
Trener AK Rike Luka Končurat na 1. Drenova trailu
Veronika Erlić na Drenova trailu 2016
Veronika Erlić na Drenova trailu 2016
Suzi Hlača na Drenovi 2016. godine
Suzi Hlača na Drenovi 2016. godine
Predrag Nikolić
Predrag Nikolić
Pogled na zaljev...
Pogled sa staze na zaljev…

Prijavi se za newsletter