Julian Alps – Trail iskustvo za koje smo se pripremali dva i pol mjeseca

Julian Alps - Trail avantura SRk Rike 002
Tri dana i tri noći neprestano je padala kiša koja je stvorila uvjete koje nije moguće opisati. Svejedno, na stazi od 17 km nastupili su Jasna Berket Bakota, Mirna Krković i Mirna Dubrović, a na 35 km Nensi Bubičić i Luka Končurat.

Prošli vikend sudjelovali smo na eventu Julian Alps Trail Run by UTMB. Veoma izazovne okolnosti primorale su organizatora da nekoliko sati prije starta otkaže najdulju utrku – onu od 168 km. Tri dana i tri noći neprestano je padala kiša i stvorila je uvjete koje nije moguće opisati.

Stoga, na dnu teksta postavili smo video zapis preuzet sa službene stranice organizatora koji će mnogo bolje opisati stanje. Organizator je bio kvalitetno pripremljen i inicijalno promijenio originalne staze u plan B, a tijekom samog trajanja utrke i taj plan B preusmjerio na plan C.

Članovi SRK Rika pripremali su se za ovaj event okvirno dva i pol mjeseca. Na stazi od 17 km nastupili su Jasna Berket Bakota, Mirna Krković i Mirna Dubrović, a na 35 km Nensi Bubičić i Luka Končurat.

Na 35 km nastupili su Luka Končurat i Nensi Bubičić

U nastavku kratki opis događanja sa staze od 35 km…

Uvod + Početak radnje + Zaplet

S obzirom na veliki broj natjecatelja u ovoj disciplini, organizator se odlučio na start u dva vala. Prvi je krenuo u 09:00 a drugi u 10:30. Inicijalno smo se odlučili za prvi val i pratili neprestano vremensku prognozu. Meteorolozi su najavljivali stagnaciju padalina u 12:00 h i samim time smatrali smo da je naš odabir ranijeg starta bio pogrešan. Ipak, bilo je u potpunosti suprotno.

Startali smo iz Planine pod Golico po vjetru, hladnoći i kišovitom vremenu. Nakon uvodnih nekoliko kilometara krenuli smo uzbrdo i nakon sat vremena naišli na ‘stand still’ zbog elektroničke evidencije prolaza. Dok smo stajali i čekali red (10+ minuta), kiša se pretvarala u led i snijeg, a mi smo se ubrzo rashladili i promrznuli. Ne samo mi, već i mnoštvo ostalih.

Julian Alps - Trail avantura SRk Rike 005

Nakon uspona na 1.750 metara i jakih udara vjetra i snijega počinje jedna (zapravo) nezaboravna predstava. Blato i teren kakav je riječima jednostavno neopisiv. Takav je teren trajao satima. Nije bilo drugih opcija već korak po korak, uz manje ili više uspjeha, probijati se kroz teren koji je bio kombinacija hladnog blata i snijega, te padalina i vjetra koji nisu prestajali.

Dok su jedni dobrano riskirali i redovito padali te se ozljeđivali, drugi su bili nešto oprezniji (čitaj pametniji). Rezultat ovakvog višesatnog probijanja donio je mnogo povreda, nebrojeno puno padova i mnogo jaukanja s manje više svih strana. Ipak, osmijeh je imao svatko nakon što smo se uspjeli probiti do sigurne točke.

Julian Alps - Trail avantura SRk Rike 001
Startali smo iz Planine pod Golico po vjetru, hladnoći i kišovitom vremenu

Na idućoj okrepi smo se kompletno presvukli, ali i vidjeli ambulantna kola koja su redovito skupljala natjecatelje tijekom utrke. Osim njih, slovenski GSS je imao apsolutno mnogo posla, a iz neslužbenih izvora doznajemo da je intervencija bilo tri do četiri puta više no obično na ovakvom eventu. Da ne ulazimo u detalje, bilo je mnogo ozbiljnih intervencija.

Vrhunac + Rasplet

Dok smo se probijali kroz vjetar, hladnoću, snijeg i blato, dobili smo SMS i e-mail od strane organizatora da će svi natjecatelji koji nisu prošli planinarski dom Golica do 12:15 h biti zaustavljeni. Mi smo navedeno pročitali tek kasnije i nismo mogli procijeniti što se dešavalo na svim poljima. Ono što smo mi doživjeli je temperatura od -2 (minus dva) uz osjet vjetra, kako su nam rekli, -14 (minus četrnaest).

Uglavnom, ova je odluka rezultirala ogromnom konfuzijom među svima koji su bili zaustavljeni. Ovdje su bili ne samo natjecatelji na 100 km i 60 km (100 milja je dakle otkazano), već i mnogi iz drugog vala naše utrke. Iako su mnogi frustrirani takvom reakcijom, valja podsjetiti da je sigurnost uvijek na prvom mjestu i da je organizator izvukao maksimum s obzirom na okolnosti koje su nastale.

Julian Alps - Trail avantura SRk Rike 004
Julian Alps ove godine pratile su izazovne okolnosti

Iako je prognoza vremena u minutu bila pogođena i organizator je mogao predvidjeti razvoj situacije, napominjemo da su i natjecatelji bili poprilično nepripremljeni na ‘iznenadne’ okolnosti koje su rezultirale velikim problemima i narušavanjem vlastitog zdravlja.

Julian Alps Epilog

Nakon dobre torture uživali smo u predivnom krajoliku, ali i u sigurnim te kontroliranim uvjetima. Ovo je bilo jedno veliko iskustvo za koje će mnogi reći da će nam poslužiti za kasnije…. ipak, ponekada se određena iskustva dogode zaista samo jednom u životu. Pripreme za bilo kakav izazov zahtijevaju predanost i odlučnost.

Međutim upornost, spremnost, hrabrost i ustrajnost samo su neke od karakteristika koje su nas dovele do cilja. S obzirom na ekstremne okolnosti, lako moguće da se ovakvo iskustvo više neće ponoviti.

Linkovi sa Facebooka (autor: Merav Molcho):

https://bit.ly/3UyLDDb

https://bit.ly/3dAPY8t

https://bit.ly/3dzcXAT

Prijavi se za newsletter