Luka Končurat za 27 sati završio crvenu stazu Istre: Evo njegovih savjeta

Luka Končurat 100 milja Istre
Član SRK Rike Luka Končurat završio je najtežu, crvenu stazu (168 km / +6.515 m) najveće hrvatske ultre 100 milja Istre 2022. za 27 sati i 21 minutu. U ukupnom poretku Luka je bio 36. plasirani.

Član SRK Rike Luka Končurat završio je najtežu, crvenu stazu (168 km / +6.515 m) najveće hrvatske ultre 100 milja Istre 2022. za 27 sati i 21 minutu. U ukupnom poretku Luka je bio 36. plasirani. U poretku hrvatskih natjecatelja bio je peti.

Osim što je ultraš, Luka Končurat je sportski entuzijasta, nutricionista, triatlonac i voditelj naše Škole traila.

Luka Končurat: Svima se zahvaljujem na potpori

Ako planiraš na neku ultru, pročitaj što ti Luka savjetuje!

100 milja jedna je od prestižnih ultraških disciplina. Trajanje takvog eventa za natjecatelja može biti veoma dugo te je potrebno iskalkulirati, izbalansirati, organizirati te po mogućnosti predvidjeti cijeli niz događaja. Ozbiljan pristup ovakvom izazovu je dakle neminovan.

Istarskih 100 milja prelijepa je staza koja neprestano pruža jedinstvene prizore. Iskustvo je bilo odlično te će i mojoj ekipi i meni zauvijek ostati u sjećanju. Ovim putem apsolutno svima se zahvaljujem na potpori.

Logistička potpora uz kondicijsku pripremu najbitniji element

Obzirom da svaki sportaš ima sebi svojstven trenažni proces tj. pristup, taj dio preskačem, ali u nekoliko kratkih crta iznosim krucijalne elemente koji zajednički doprinose veselom ulasku u cilj:

  • Logistička potpora (pratnja) => uz kondicijsku pripremu najbitniji element. Ne zbog toga da vas grle, ljube, nagovaraju ili odgovaraju na nešto tijekom natjecanja, već ponajviše iz sigurnosnih razloga i pružanja potpore općenito. Birajte ljude koji žele biti uz vas, koje ovo zanima i koji (po mogućnosti) vole ovaj sport. Na ovo se ne nagovara nikoga. Imajte na umu da ni oni neće jako dugo spavati i da će biti također jako iscrpljeni. Naravno, gledajte da prvom prilikom vratite istu uslugu.
  • Jaka glava => mentalni fokus i koncentracija jako su bitni. Iako misli lutaju, jaka glava drži natjecatelja pribranim tijekom cijelog eventa: tijekom praćenja oznaka, tijekom krize, tijekom euforije, tijekom noći, tijekom ekstremne hladnoće ili ekstremne vrućine.
  • Prihvaćanje osjećaja boli => osobno smatram da je fizička bol neminovna u ovakvom eventu. Poanta je u definiranju boli kao ‘prihvatljive’ u odnosu na onu ‘nezdravu’ tj. potencijalno opasnu. Za ovakvu procjenu potrebno je itekako poznavati vlastito tijelo i mogućnosti, a sa namjerom da zdrav razum postaje jedina nit vodilja.
  • Spavanje prije eventa => ovakve utrke najčešće startaju popodne, a večer prije nekvalitetan san nikako nije dobrodošao. Obzirom na višemjesečne pripreme nervoza je normalan osjećaj.
  • Prehrambena strategija a) i b) => na vodi i zraku se ovakvi eventi ne završavaju, a za učinkovitu prehrambenu strategiju višemjesečni treninzi odlična su prilika za različito testiranje.
  • Kvalitetna oprema => koja će vam ionako poslužiti kasnije. Nemojte štediti na nabavki kvalitetne opreme za ovakvo natjecanje. Priuštite si kvalitetno osvjetljenje tj. lampu sa mnogo lumena kako bi nesmetano trčali kroz noć. Ne oslanjajte se na druge jer na ovim eventima bitna je samodostatnost.
  • Proučavanje karakteristika staze => vrlo je bitno dobro proučiti zahtjevnost staze. Kod nekih su najteži dijelovi na samom početku, dok je kod nekih drugih najveći izazov u nekoj ‘zlatnoj sredini’ utrke.

Prijavi se za newsletter