Naglavna lampa za trail Evadict Ontrail 900 lumena – Recenzija

Naglavna lampa za trail Evadict Ontrail 900 lumena - Recenzija - AK Rika
Više svjetla znači veću sigurnost trkača. Naglavna lampa Evadict Ontrail ima 900 lumena, ali u tom modu može izdržati oko tri i pol sata.

Naglavna lampa bitna je stavka u svijetu trail trkača. Iako smo sada u ljetnom razdoblju, prisjetimo se zimskih dana i situacije gdje treniramo u šumi, a mrak nam naglo pada. Gledamo stazu pred sobom, ali ne vidimo svaku izbočinu i ne vidimo svaki kamenčić koji bi rado zaobišli. Također, zamislimo da smo na nekom tehničkom terenu koji je vrlo zahtjevan.

U takvim situacijama kvalitetna naglavna lampa itekako je potrebna. Osim kod treninga, velika dugoprugaška natjecanja često startaju usred noći te je vrlo bitno da se u svakom trenutku osjećamo sigurno te na vrijeme u daljini uočimo oznake / putokaze na stazi. Stoga nemojmo zanemarivati važnost kvalitetne opreme i kvalitetne lampe za trčanje po noći.

1 Funkcionalnost

Kada pričamo o funkcionalnosti neke lampe, budimo realni i napomenimo da je razina osvjetljenja faktor broj jedan. Dakle, više svjetla znači veću sigurnost, tj. veću funkcionalnost.

Ova je lampa u načelu jačine 900 lumena, ali postoji maleni trik. Naime, moguće je u toj jačini držati lampu okvirno 3 sata i 30 minuta, što mi se osobno ne sviđa. Da bi ova lampa izdržala cijelu noć, potrebno ju je smanjiti na užasno malenih 100 lumena, a to je vrlo malena vidljivost.

U prijevodu, da bi lampa izdržala cijelu noć na kvalitetnom rasponu, potrebna je dodatna baterija koja će također biti do kraja potrošena. Nimalo dobro za nekoga tko trči utrku, ali relativno prihvatljiva opcija za periodični (noćni) trening.

Naglavna lampa za trail Evadict Ontrail 900 lumena - Recenzija - AK Rika
Da bi ova lampa izdržala cijelu noć, potrebno ju je smanjiti na užasno malenih 100 lumena

Nadalje – praktičnost korištenja. Ako imate rezervnu bateriju, ona se vrlo lako promijeni. Naglavna traka je udobna i ne smeta tj. ne urezuje se u kožu čak ni nakon višesatnog korištenja (inače, sol od znojenja jako doprinosi ovoj komponenti). Pored ostalog, lampa je otporna na vodu; u takvim okolnostima dobro je da cijeli elektronički mehanizam bude adekvatno zaključan. Ako mijenjamo bateriju ili podešavamo naglavnu traku, provjerimo da li smo cijeli sistem dobro stisnuli. Mehanizam je zapravo vrlo jednostavan za podešavanje.

Dakle, kada je u pitanju funkcionalnost, rekao bih mnogo malih pluseva u odnosu na jedan konkretan minus.

OCJENA 5/10

2 Trajanje

Pod trajanje zapravo mislimo na vijek trajanja nekog proizvoda, a ne na duljinu trajanja baterije u radu…u ovom slučaju jednokratne uporabe lampe dok svijetli. Ovu stavku je teško procijeniti jer se lampe ne koriste toliko često poput druge opreme.

Ako dođe do neke tehničke pogreške, to je najčešće uzrokovano greškom proizvođača ili nemarom potrošača. Duljina trajanja s moje strane je nepredvidiva; ipak, obzirom da je lampa čvrsta i kompaktna pretpostavljam da će svakako trajati preko 6-7 (šest do sedam) godina aktivne i redovite uporabe.

OCJENA 7.5/10

3 Izgled

Estetski izgled je najmanje bitna stavka kod naglavne lampe, a osobito zbog činjenice da u mraku malo tko primijeti njenu “ljepotu”. Neovisno o tome, dizajn je suptilan te odražava pristojan izgled i neupadljiv vizualni dojam.

OCJENA 7.5/10

4 Cijena

O cijeni nema mnogo dileme. Kao i obično, Decathlon je jedan od najpristupačnijih proizvođača tj. distributera općenito. Uostalom, njihova mantra je “sport dostupan svima”. Cijena od 62 € nije previsoka za lampu od 900 lumena sa (ipak vrlo ograničenim) spektrom djelovanja.
OCJENA 8/10

Naglavna lampa za trail Evadict Ontrail 900 lumena - Recenzija - AK Rika
Cijena od 62 € nije previsoka za lampu od 900 lumena

5 Ostalo

Kada kupujemo lampe, imajmo na umu vlastite preferencije, način treniranja, vrstu terena kojim se krećemo, ali prije svega mislimo na vlastitu sigurnost; cijena neka bude u nekom drugom planu jer ipak naglavne lampe nisu uobičajena tj. učestala investicija.

Meni je osobno vrlo bitno da je baterija punjiva jer sam imao loših iskustava sa zamjenskim baterijama. Ova lampa tj. njena baterija ima uobičajeno USB napajanje što je vrlo dobro. Današnje kupovne baterije (neovisno o brandu) upitne su kvalitete te svakako preporučujem korištenje naglavnih lampi s punjivom baterijom.

Također, lampa je teška simboličnih 139 g, što je vrlo važno jer nam nikako nije u interesu imati veliku težinu na glavi! Ove sitnice su naizgled malene, ali uvelike doprinose dobrom raspoloženju i vrlo važno – koncentraciji.
OCJENA 7.5/10

Naglavna lampa za trail Evadict Ontrail 900 lumena - Recenzija - AK Rika
Razina osvjetljenja – faktor broj jedan naglavne lampe

6 Naglavna lampa Evadict – Zaključno

Zaključno, nisam jako oduševljen obzirom da baterija ne omogućava najkvalitetniju vidljivost kroz cijelu noć. Ipak, za neke kratkotrajne ili poluduge treninge lampa je itekako prikladna jer omogućava veliku vidljivost.

Uobičajeni (zimski) noćni treninzi rijetko kada prelaze 3 (tri) sata, a možda je proizvođač imao urapvo takvo nešto u vidu kada je kreirao proizvod!

SVEUKUPNA OCJENA  7/10

Prijavi se za newsletter