Šesto izdanje Drenova traila okupilo 100 trkača i trkačica

Šesto izdanje Drenova traila okupilo je rekordan broj trkača - SRK Rika blog
Pavle Kruljac najbrži je u muškoj konkurenciji, a Iva Tomić Smojver u ženskoj. Šesto izdanje Drenova traila okupilo je rekordan broj trkača.

Šesto izdanje Drenova traila održano je u subotu, 16. srpnja 2022, a na startnoj liniji na Cvetkovom trgu okupilo se 100 trkača i trkačica. Prema broju trkača sa startnim brojem, ovo je bila utrka s najvećim brojem sudionika dosad.

Iako je ovo bilo šesto izdanje Drenova traila, možemo reći da je utrka brendirana. Ima zavidan broj svojih obožavatelja koji se našem trail vraćaju svake godine.

Jedan od njih je i Pavle Kruljac, danas vjerojatno jedan od najboljih hrvatskih trkača na duge staze. Kruljac i ove godine ima vrhunske rezultate, recimo 8. mjesto na 80 kilometara Lavareda, pa je bio nedostižan za ostale sudionike Drenova trail.

Iva Tomić Smojver aktivna je sportašica, sudionica brojnih naših utrka. Na Drenovu je stigla u odličnoj formi i među djevojkama najbrže je savladala zahtjevnu stazu.

Najbolji u muškoj konkurenciji

  1. Pavle Kruljac – 48:48
  2. David Marot – 52:00
  3. Nikola Kruljac – 52:59

Najbolje u ženskoj konkurenciji

  1. Iva Tomić Smojver – 1:01:40
  2. Renata Anić – 1:07:21
  3. Marija Kalčić Kolanović – 1:11:35

Šesto izdanje Drenova traila okupilo je rekordan broj trkača - SRK Rika blog

Rezultati su dostupni na ovoj poveznici.

Drenova trail specifična je utrka koja se može nazvati i gradskom. Start i cilj na Cvetkovom trgu. Staza je duga 10 kilometara i ima 400 metara elevacije. Posebna je po tome što prolazi manje korištenim šumskim područjima riječkog zaleđa.

Poput svakog dobrog traila, Drenova ima jaki uspon na Veli vrh s kojeg se pruža pogled na Rijeku, dobar dio Kvarnera, Grobničke alpe, Učku… Staza prolazi povijesno zanimljivim i značajnim dijelovima Rijeke, odnosno na nekadašnjim graničnim područjima.

Drenova u jednom povijesnom razdoblju, između dva svjetska rata, bila podijeljena kao Berlin. Rimskim ugovorom iz 1924. umjetnom granicom je podijeljena. Tom podjelom stvoreni su lokaliteti Donja i Gornja Drenova, čiji su se nazivi zadržali i do danas. Donja Drenova pripala je Italiji, a Gornja tadašnjoj Jugoslaviji.

Postoje mnoge odlično očuvane granične oznake iz tog razdoblja moguće još uvijek naći po drenovskim šumama, a upravo tuda prolazi Drenova trail.

Prijavi se za newsletter