Škola trail trčanja – Naučite trčati i uživati u prirodi

SRK Rika je 2021. u suradnji sa gradom Kastvom pokrenula pilot projekt Škola trail trčanja koji je ocijenjen kvalitetnim, poticajnim i produktivnim.
Škola trail trčanja

ŠKOLA TRAIL TRČANJA program je koji obuhvaća sustavan pristup terenskom trčanju za početnike i manje napredne trkače, a koncentrira se primarno na staze koje nisu asfaltirane i prirodnu okolinu. ‘Trail’ kao izraz obuhvaća bilo kakvu prirodnu podlogu poput planinarskih puteva, šumskih staza, šljunkovitih predjela, pa čak i stjenovitih područja.

Trčanje po takvim stazama zahtijeva posebnu koncentraciju, ne samo zbog specifičnosti podloge, već i posebnosti tehnike koja je uključena, a koja se ne može izravno uspoređivati s trčanjem po ravnom (asfaltiranom) terenu. Osim navedenog, prirodni pejzaži, ljepota šumovitih područja, povezivanje sa prirodom i doprinos ekološkoj svijesti sportaša rekreativaca jedan su od razloga promocije i začetne ideje programa Škola trail trčanja.

SRK Rika tijekom 2021. godine u suradnji sa Gradom Kastvom pokrenula je ovaj pilot projekt koji je na kraju ocijenjen iznimno kvalitetnim, poticajnim i produktivnim, a s obzirom na potrebu bavljenja sportom te njegovanju zdravog načina življenja općenito.

Škola trail trčanja - SRK Rika
Škola trail trčanja 2021. – sudionici

Tijekom razdoblja od dvanaest tjedana polaznici su periodiziranim i uravnoteženim pristupom dostigli zadovoljavajuću razinu utreniranosti te nastavili dalje raditi na razvijanju vlastitih motoričkih sposobnosti. Po završetku ovog tečaja uspješno su prisustvovali natjecanjima u različitim kategorijama.

S obzirom na specifičnost trail trčanja kao sporta, koncentracija je usmjerena na značaj posjedovanja adekvatne opreme i drugih elemenata:

· tenisice za trail staze

· hidracijski prsluci

· čeone lampe

· štapovi za hodanje/trčanje

· pravilna prehrana i hidracija

· adekvatna odjeća

Ovo su samo neki od čimbenika koji izravno doprinose kvaliteti ovog sporta, a koji mogu biti ključni u potencijalno neželjenim okolnostima.