TRI KASTAFSKA VRHA

Utrka u trailu manje poznatim stazama kroz šume Loza i Lužina u zaleđu Kastva. Dođi na adventski trail Tri kastafska vrha i doživi zelene oaze. Tamo gdje se isprepliću životinjski i biljni svijet s burnom prošlošću stanovnika Kastavštine. Pripremili smo ti dvije staze. Neovisno o tome koju izabereš, dugu od 21 km ili kratku od 12 km, uživat ćeš.

ORGANIZATOR

POKROVITELJI:

Jump2sport logo
natural wealth
OPG Carin Logo
Adventski trail Tri kastafska vrha

INFO ZA UTRKU

KAD i U KOLIKO?

Subota, 16. prosinca 2023. godine. Start u 10 h

GDJE?

Gradska loža, Trg Matka Laginje, Kastav

RASPORED?

Preuzimanje brojeva: 15.12. od 18 do 20h, 16.12. od 8 do 9.30

KOLIKO?

Duga - 21 km / 600 m
Kratka - 12 km / 300 m

VRIJEME?

Elektroničko mjerenje na obje utrke, dva prolaza

NAGRADE?

U ukupnom poretku i po kategorijama

Adventski trail Tri kastafska vrha

REZULTATI 2022

OPIS STAZE - DUGA

Duga staza trail utrke Tri kastafska vrha prolazi zaboravljenim područjem šume Lužina u zaleđu Kastva. Obuhvaća tri vrha: Majev, Stanić i Mačkov. S vrhova pružaju se predivni vidici na cijeli kastafski kraj i šire. Valovitog je karaktera, s puno kratkih uspona i spustova, do samog kraja. Na pojedinim dionicama tehnički je zahtjevna. Velikim svojim dijelom, staza od 21 kilometra slijedi povijesnu Rapalsku granicu Kraljevine Jugoslavije i Italije. Na stazi postoje brojni zapušteni objekti koji podsjećaju na to vrijeme. Završna dionica prolazi kroz napušteno selo Cari.

OPIS STAZE - KRATKA

Kratka staza trail utrke Tri kastafska vrha poklapa se jednim dijelom s onom od 21 kilometra. No nema uspona na Mačkov vrh, dok ostaju Stanić i Majevi. Ne prolazi ni napuštenim selom Cari. Staza od 12 kilometara također slijedi povijesnu Rapalsku granicu Kraljevine Jugoslavije i Italije. Valovitog je karaktera. Traži tvoju koncentraciju u trčanju do samog kraja.

DOJMOVI SUDIONIKA TRAILA 2022

MAJEVI

411 metara

Stjenoviti Majevi vrh izuzetan je vidikovac. Prema jugu pogled je usmjeren prema zvoniku crkve sv. Jelene u Kastvu i dalje prema moru i otocima. Prema istoku širi se pogled do vrhova Gorskog kotara i Velebita. Na zapadu do masiva Učke i Ćićarije. Upravo zbog svoje pozicije, vrh je bio važna točka u razdoblju Rapalske granice koja se protezala od tromeđe Italije, Austrije i Slovenije sve do Kastva. Bila je podijeljena na 69 odsjeka i imala je 70 glavnih stupova. Na Majevu vrhu nalazi se dobro očuvani glavni granični stup "cippo principale" broj 69. Završni glavni stup broj 70 nalazio se u selu Rubeši, podno Kastva.

MAČKOV

507 metara

Mačkov vrh najviša je točka šetnice u Kastafskoj šumi. Ujedno je vidikovac i uspon na vrh nagrađuje te s pogledom na sve strane svijeta. Sjeverni Mačkov vrh obilježen je betonskim stupom iz 1927. godine, a na stijeni su planinari PD Pliš iz Klane postavili kutiju s planinarskim žigom. Na južnom Mačkovom vrhu vidljivi su ostaci Rapalske granice iz 1920. godine kojom je Kastavština podijeljena i odcijepljena od Istre. Zanimljivost su prokopani tuneli do položaja na rubu stijene, ostaci kamenih promatračnica i zaklona, te neobični oblici izbrazdanih vapneničkih stijena.

STANIĆ

465 metara

Vrh Stanić nalazi se ponad šumske ceste koja iz Breze vodi prema selu Brajani. U doba Rapalske granice vrh je bio važna strateška točka pa su pod njim talijanski vojnici izdubili sklonište u stijeni i izgradili manju kamenu kapelu. Od odmorišta Pod Stanićem (413 m) do samog stjenovitog vrha vodi strma, ali nezahtjevna šumska staza. Dolazak na vrh Stanić pruža ti uživanje u širokim pogledima od Učke na zapadu do planine Gorskog kotara i Velebita na istoku, te od mora i otoka na jugu do slovenskih planina na sjeveru. U vršnom dijelu nalazi se odmorište.

SELO CARI

Šuma Loza i Lužina

Napušteno selo Cari karakterističan je primjer narodnog graditeljstva u Kastavštini. Uz kuće za stanovanje nalazili su se gospodarski objekti – „skadnji“ za životinje i sijeno te skromne, suhozidima ograđene obradive površine. Selo je nastalo u blizini nekada važnog puta Obadi-Kastav, a posljednja je u njemu živjela obitelj Spinčić. Ivan Spinčić – „Ive Carov“, posljednji je napustio selo 1943. godine, kada je otišao u partizane. Po povratku 1945. godine, našao je već dijelom srušene kuće. Selo nikad nije obnovljeno, a od sačuvanih ostataka posebno je zanimljiva „tornica“ – dodatni dio kuće polukružnog oblika gdje se nalazilo otvoreno ognjište.

FOTOGRAFIRANJE S VRHOVA

Ako ti minuta-dvije u utrci ne znači puno, možeš učiniti dodatan napor i u nekoliko koraka skočiti do samih stijena vrhova i snimiti željenu fotku. Zbog skučenog prostora, staza utrke Tri kastafska vrha ne ide direktno preko vrhova Stanić, Majevi i Mačkov, već prolazi tik uz njih.

Startnina

Za članove AK Rike

I za sve grupne prijave za pet i više sudionika

12 kilometara

130 kn / 17 €

21 kilometar

170 kn / 23 €

Regularna startnina

Za obje utrke do 06. prosinca 2023. Nakon toga nije se moguće prijaviti na utrku.

12 kilometara

160 kn / 21 €

21 kilometar

200 kn / 27 €

PRIJAVE JOŠ NISU OTVORENE

Naš Tim ZA Tri KASTAFSKA VRHA

David Marot, direktor utrke

David MAROT

Direktor utrke

David Marot član je Rike i najveći poznati zaljubljenik u staze kroz šumu Loza i Lužina. Ujedno je i njihov veliki promotor. Poznaje svaki kamen, puteljak, vrh… Trail utrka Tri kastafska vrha njegovo je remek-djelo.
Roland Lukić, tehnički direktor

Roland LUKIĆ

Tehnički direktor

Roland Lukić član je SRK Rike od davnih dana. Sudjeluje u organizaciji biciklističke utrke CRO race. Postavljanje starta i cilja njegova je specijalnost. To će mu biti zadatak i tijekom Tri kastafska vrha.
Alesandro Tus, koordinator

Alesandro TUS

Koordinator

Alesandro Tus jedan je od suosnivača Rike i najdugovječniji član. Kad nešto krene u krivom smjeru ili fali, Tus je tu da riješi probleme. Na utrci će voditi računa o – svemu.
Srđan Brajčić. web pr mediji

Srđan BRAJČIĆ

Web, PR

Srđan Brajčić predsjednik je SRK Rike i član gotovo od samih početaka. No, u ovom slučaju vodi računa o tome da svi doznaju da organiziramo trail utrku Tri kastafska vrha.