TRI KASTAFSKA VRHA

Utrka u trailu manje poznatim stazama kroz šume Loza i Lužina u zaleđu Kastva. Dođi na adventski trail Tri kastafska vrha i doživi zelene oaze. Tamo gdje se isprepliću životinjski i biljni svijet s burnom prošlošću stanovnika Kastavštine. Pripremili smo ti dvije staze. Neovisno o tome koju izabereš, dugu od 21 km ili kratku od 12 km, uživat ćeš.

ORGANIZATOR

POKROVITELJI:

natural wealth
OPG Carin Logo
Adventski trail Tri kastafska vrha

INFO ZA UTRKU

KAD i U KOLIKO?

Subota, 17. prosinca 2022. godine. Start u 10 h

GDJE?

Gradska loža, Trg Matka Laginje, Kastav

RASPORED?

Preuzimanje brojeva: 16.12. od 18 do 20h, 17.12. od 8 do 9.30

KOLIKO?

Duga - 21 km / 600 m
Kratka - 12 km / 300 m

VRIJEME?

Elektroničko mjerenje na obje utrke, dva prolaza

NAGRADE?

U ukupnom poretku i po kategorijama

Adventski trail Tri kastafska vrha

UPLAĆENE STARTNINE

OPIS STAZE - DUGA

Duga staza trail utrke Tri kastafska vrha prolazi zaboravljenim područjem šume Lužina u zaleđu Kastva. Obuhvaća tri vrha: Majev, Stanić i Mačkov. S vrhova pružaju se predivni vidici na cijeli kastafski kraj i šire. Valovitog je karaktera, s puno kratkih uspona i spustova, do samog kraja. Na pojedinim dionicama tehnički je zahtjevna. Velikim svojim dijelom, staza od 21 kilometra slijedi povijesnu Rapalsku granicu Kraljevine Jugoslavije i Italije. Na stazi postoje brojni zapušteni objekti koji podsjećaju na to vrijeme. Završna dionica prolazi kroz napušteno selo Cari.

OPIS STAZE - KRATKA

Kratka staza trail utrke Tri kastafska vrha poklapa se jednim dijelom s onom od 21 kilometra. No nema uspona na Mačkov vrh, dok ostaju Stanić i Majevi. Ne prolazi ni napuštenim selom Cari. Staza od 12 kilometara također slijedi povijesnu Rapalsku granicu Kraljevine Jugoslavije i Italije. Valovitog je karaktera. Traži tvoju koncentraciju u trčanju do samog kraja.

MAJEVI

411 metara

Stjenoviti Majevi vrh izuzetan je vidikovac. Prema jugu pogled je usmjeren prema zvoniku crkve sv. Jelene u Kastvu i dalje prema moru i otocima. Prema istoku širi se pogled do vrhova Gorskog kotara i Velebita. Na zapadu do masiva Učke i Ćićarije. Upravo zbog svoje pozicije, vrh je bio važna točka u razdoblju Rapalske granice koja se protezala od tromeđe Italije, Austrije i Slovenije sve do Kastva. Bila je podijeljena na 69 odsjeka i imala je 70 glavnih stupova. Na Majevu vrhu nalazi se dobro očuvani glavni granični stup "cippo principale" broj 69. Završni glavni stup broj 70 nalazio se u selu Rubeši, podno Kastva.

MAČKOV

507 metara

Mačkov vrh najviša je točka šetnice u Kastafskoj šumi. Ujedno je vidikovac i uspon na vrh nagrađuje te s pogledom na sve strane svijeta. Sjeverni Mačkov vrh obilježen je betonskim stupom iz 1927. godine, a na stijeni su planinari PD Pliš iz Klane postavili kutiju s planinarskim žigom. Na južnom Mačkovom vrhu vidljivi su ostaci Rapalske granice iz 1920. godine kojom je Kastavština podijeljena i odcijepljena od Istre. Zanimljivost su prokopani tuneli do položaja na rubu stijene, ostaci kamenih promatračnica i zaklona, te neobični oblici izbrazdanih vapneničkih stijena.

STANIĆ

465 metara

Vrh Stanić nalazi se ponad šumske ceste koja iz Breze vodi prema selu Brajani. U doba Rapalske granice vrh je bio važna strateška točka pa su pod njim talijanski vojnici izdubili sklonište u stijeni i izgradili manju kamenu kapelu. Od odmorišta Pod Stanićem (413 m) do samog stjenovitog vrha vodi strma, ali nezahtjevna šumska staza. Dolazak na vrh Stanić pruža ti uživanje u širokim pogledima od Učke na zapadu do planine Gorskog kotara i Velebita na istoku, te od mora i otoka na jugu do slovenskih planina na sjeveru. U vršnom dijelu nalazi se odmorište.

SELO CARI

Šuma Loza i Lužina

Napušteno selo Cari karakterističan je primjer narodnog graditeljstva u Kastavštini. Uz kuće za stanovanje nalazili su se gospodarski objekti – „skadnji“ za životinje i sijeno te skromne, suhozidima ograđene obradive površine. Selo je nastalo u blizini nekada važnog puta Obadi-Kastav, a posljednja je u njemu živjela obitelj Spinčić. Ivan Spinčić – „Ive Carov“, posljednji je napustio selo 1943. godine, kada je otišao u partizane. Po povratku 1945. godine, našao je već dijelom srušene kuće. Selo nikad nije obnovljeno, a od sačuvanih ostataka posebno je zanimljiva „tornica“ – dodatni dio kuće polukružnog oblika gdje se nalazilo otvoreno ognjište.

FOTOGRAFIRANJE S VRHOVA

Ako ti minuta-dvije u utrci ne znači puno, možeš učiniti dodatan napor i u nekoliko koraka skočiti do samih stijena vrhova i snimiti željenu fotku. Zbog skučenog prostora, staza utrke Tri kastafska vrha ne ide direktno preko vrhova Stanić, Majevi i Mačkov, već prolazi tik uz njih.

Startnina

Za članove AK Rike

I za sve grupne prijave za pet i više sudionika

12 kilometara

130 kn / 17 €

21 kilometar

170 kn / 23 €

Regularna startnina

Za obje utrke do 07. prosinca. Nakon toga nije se moguće prijaviti na utrku.

12 kilometara

160 kn / 21 €

21 kilometar

200 kn / 27 €

PRIJAVI SE NA UTRKU

Startninu uplati na IBAN HR 2024840081107456555. Prije nego uplatiš startninu, prijavi se na utrku.

Naš Tim ZA Tri KASTAFSKA VRHA

Ove godine dečki, dogodine djevojke.
David Marot, direktor utrke

David MAROT

Direktor utrke

David Marot član je Rike i najveći poznati zaljubljenik u staze kroz šumu Loza i Lužina. Ujedno je i njihov veliki promotor. Poznaje svaki kamen, puteljak, vrh… Trail utrka Tri kastafska vrha njegovo je remek-djelo.
Roland Lukić, tehnički direktor

Roland LUKIĆ

Tehnički direktor

Roland Lukić član je SRK Rike od davnih dana. Sudjeluje u organizaciji biciklističke utrke CRO race. Postavljanje starta i cilja njegova je specijalnost. To će mu biti zadatak i tijekom Tri kastafska vrha.
Alesandro Tus, koordinator

Alesandro TUS

Koordinator

Alesandro Tus jedan je od suosnivača Rike i najdugovječniji član. Kad nešto krene u krivom smjeru ili fali, Tus je tu da riješi probleme. Na utrci će voditi računa o – svemu.
Srđan Brajčić. web pr mediji

Srđan BRAJČIĆ

Web, PR

Srđan Brajčić predsjednik je SRK Rike i član gotovo od samih početaka. No, u ovom slučaju vodi računa o tome da svi doznaju da organiziramo trail utrku Tri kastafska vrha.