Ultra Trail Vipava Valley – Kako će prolaziti moje pripreme za utrku

Ultra Trail Vipava Valley - Kako će prolaziti moje pripreme za utrku
Ultra Trail Vipava Valley jedna je od poznatijih i zahtjevnijih ultri u regiji i mišljenja sam da treninzi za ovu utrku moraju biti teški.

Ultra Trail Vipava Valley jedna je od poznatijih ultra-trail manifestacija u našoj regiji. Atletski klub Rika ima veliku želju prisustvovati specifičnim eventima i redovito slati svoje članove na slična natjecanja. Klub stoji iza svojih članova na konkretan način organizacijski, financijski i logistički, a što je za veliku pohvalu.

Na ovom eventu prisustvovat ću utrci od 60 km sa 2.650 metara aktivnog uspona. Dakle, radi se o izazovnim brojkama koje se nikako ne smiju olako shvatiti.

Ultra Trail Vipava Valley - Kako će prolaziti moje pripreme za utrku
AK Rika stoji iza svojih članova na konkretan način organizacijski, financijski i logistički

Priprema podrazumijeva kvalitetan trening plan

Kada se pripremam za bilo kakvu ultra distancu, priprema podrazumijeva kvalitetan trening plan, a koji je temeljen na proučavanju specifičnosti konkretne staze. U prijevodu => proučim najprije kako profil staze izgleda na papiru te napravim kostur trening plana. Taj kostur mora postepeno podizati kilometražu u kombinaciji s elevacijom i (vrlo važno) duljinom trajanja određenih treninga. Već su to 3 (tri) komponente koje u praksi mogu zakomplicirati situaciju na terenu.

UTMB 2022 Marin Mandekić velik kao Mont-Blanc 03

Postani član AK Rike

Postani i ti član Atletskog kluba Rika. Pripremili smo ti tri oblika članstva, pronađi članarinu za sebe i dovedi se u formu.

SAZNAJ VIŠE

Zašto? Zato što se stvari u životu mijenjaju iz dana u dan (obveze; raspoloživo vrijeme; vlastiti osjećaj itd.), a ključ uspjeha je poznavanje svojih sposobnosti i poznavanje svoje razine utreniranosti. Kampanjski pristup apsolutno nikako ne dolazi u obzir. Samim time, ne bih ga nikome niti preporučio i to neprestano naglašavam u radu sa sportašima.

Nakon kreiranja kostura prelazim na konkretne detalje i kreiranje planova na razini makrociklusa i mikrociklusa jer je ideja da iskombiniramo adekvatan oporavak s postizanjem kvalitetne forme. Kod mene konkretno, nikada ne počinjem iz nule jer sam uvijek u relativno dobroj formi.

Ultra Trail Vipava Valley strategija

Osobno zaista ne volim imati velike ‘peakove’ tijekom godine; više volim da sam konstantno negdje visoko i onda se usmjerim specifično tj. eksplicitno u smjeru eventa kojega unaprijed definiram. Ta se strategija pokazala jako produktivnom jer volim mnogo trenirati i ne volim imati nikakve pauze tijekom godine. Realno, tako je i lakše opredijeliti se za neki konkretni event, u ovom slučaju UTVV.

Ultra Trail Vipava Valley - Kako će prolaziti moje pripreme za utrku
Osobno ne volim imati velike ‘peakove’ tijekom godine

Kako će praksa izgledati s ove pozicije ne mogu u potpunosti potvrditi, ali siguran sam da ću se adekvatno i kvalitetno pripremiti za ovaj nadolazeći izazov. Mišljenja sam da treninzi moraju biti teški, da se sportaš mora u pripremnoj fazi dovesti do jako teških trenutaka. Sve s namjerom da na start nekog eventa dođe spreman i fizički i mentalno. Kada sam siguran da sam takvo nešto napravio u pripremnoj fazi – ostalo su igrarije (pozdrav iz Ćićarije)…

Prijavi se za newsletter