UTMB 2022 Marin Mandekić velik kao Mont-Blanc

UTMB 2022 Marin Mandekić velik kao Mont-Blanc 03
UTMB 2022 Marin Mandekić završio je na 65. mjestu. Poredak finišera do 100. mjesta satkan je od profesionalnih trkača iza kojih stoje sportski brendovi.

Ako je Ultra-Trail du Mont-Blanc neslužbeno prvenstvo u planinskom trčanju, onda je naš član Marin Mandekić jedan od najbržih ultraša na svijetu. UTMB 2022 Marin Mandekić završio je na 65. mjestu u ukupnom poretku.

U kategoriji muških trkača bio je 60. U svojoj kategoriji popeo se 4. mjesto. 

UTMB 2022 Marin Mandekić velik kao Mont-Blanc
UTMB 2022 Marin Mandekić završio je kao 4. u svojoj kategoriji

Čitatelji na našem Facebooku, uz gomilu pohvala, pišu da ima najbolje vrijeme od svih hrvatskih natjecatelja. Ne samo ove godine, već otkako se UTMB održava. Za 171 kilometar i 10.000 metara elevacije kružne staze oko Mont-Blanca, trebalo mu je 26 sati i 33 minute. 

Uz njegov nastup, kao i samu utrku moglo bi se nabrojati još zanimljivih podataka. 

Spomenimo i taj da je UTMB 2022 završilo 1.789 trkača, ali njih 838 nije. Ovaj odnos ponavlja se iz godine u godinu,  što potvrđuje da se radi o najtežoj trail utrci u svijetu. Utrci koja od svakog sudionika traži veliku posvećenost: fizičku, mentalnu, financijsku… Jednako tako vjeru u sebe, da može u vremenskom limitu završiti dugu i tešku stazu u Alpama. 

A taj limit je 46 sati. Radi usporedbe, planinari UTMB dionicu završe za pet do sedam dana. 

UTMB 2022 Marin Mandekić velik kao Mont-Blanc
Marin Mandekić najbrže je završio crvenu stazu UTMB-a od hrvatskih natjecatelja

Svatko tko je stigao do cilja u Chamonixu stoga zaslužuje aplauze. Pa čak i oni koji u tome nisu uspjeli. 

Lista elitnih trkača koji su morali odustati

A među onima koji iz nekog razloga nisu završili utrku (DNF) nalaze se velika imena trail trčanja. Odustao je Španjolac Pau Capell. Do cilja nije stigao ni Amerikanac Tim Tollefson. Utrku nije završila ni favorizirana Šveđanka Mimmi Kotka. 

Capell, velika zvijezda traila, zaštitno je lice tima The North Face. Tollefson je pak član Hoke, a Kotka La Sportive. Među DNF-ovcima našlo bi se sigurno još koje zvučno ime, iza kojeg također stoje brendovi sportske opreme.

Trail trčanje postaje sve popularniji sport, u koji stiže veliki novac. To se najbolje vidi u Chamonixu, gdje se tijekom UTMB tjedna okupi oko 10.000 trkača iz cijelog svijeta. Svi oni trebaju opremu provjerenih marki. Nadmetanje među njima za naklonost kupaca je veliko. 

Zaštitna lica velikih sportskih marki

Svijet traila stoga je iznenadila objava da Kilian Jornet napušta Salomon. Odnedavno trči za sportsku marku NNormal koju je pokrenuo s kompanijom Camper. Kilian Jornet i ove je godine, četvrti puta u svojoj karijeri, pobijedio na UTMB-u. U cilj je stigao za 19 sati i 49. minuta. To je novi rekord staze. 

Francuz Mathieu Blanchard također je trčao ispod 20 sati – njegovo vrijeme bilo je 19 sati i  54 minute. Blanchard trči za tim Salomon. 

Englez Thomas Evans završio je na trećem mjestu (20 sati i 34 minute). Član je Adidas Terrex / Red Bull tima.

Amerikanci su vjerovali u svoju najveću zvijezdu traila Jima Walmsleyja.  U Francuskoj je, na pripremama za UTMB, proveo tri mjeseca.  Walmsley i njegov sponzor Hoka, koja snažno sponzorira i UTMB, već se godinama nadaju pobjedi u Chamonixu.  

Amerikanci su inače posebno frustrirani – niti jedan od njihovih muških trkača nije pobijedio na ovoj utrci.  

Jim Walmsley ove godine bio je tek četvrti (21 sat i 12 minuta). Nakon ulaska u cilj, najavio da se vraća i dogodine – po pobjedu.

UTMB 2022 Marin Mandekić pamtit će cijeli život

Kad se pogleda cijela lista UTMB finišera do 100. mjesta, prevladavaju profesionalni, elitni trkači jakih sponzora. 

I taj niz na 65. mjestu prekida “neki” club SRK Rika i “neki” runner Marin Mandekić koji je Chamonixu mjesec dana boravio o svom trošku i u svojoj organizaciji. Hranio se u lokalnim marketima, napajao se izvorskom vodom Alpa i francuskim vinima cijene do 5 eura. Spavao je ispod glečera, u svom terencu kojeg je pretvorio u kampera… 

Na osnovu dosadašnjih Marinovih ultra trail utrka, organizator mu je dao startni broj 387. Taj broj definira njegovu poziciju među elitnim trkačima UTMB-a. Ponovimo, Marin je u cilj ušao kao 65.

UTMB 2022 Marin Mandekić velik kao Mont-Blanc
Marin je svog terenca pretvorio u kampera
UTMB 2022 Marin Mandekić velik kao Mont-Blanc
Doručak/ručak u prirodi

Drama pred starta utrke u Chamonixu

Da avantura bude kompletna, dodajmo i epizodu uoči starta u Chamonixu. 

Vjerojatno vam je poznato, da je Marin u Francusku doputovao s (novom) ozljedom. Ovog puta ramena. A to rame voli pobjeći iz svog “ležišta”. Bez pomoći liječnika teško ga je vratiti na mjesto.

Rame nije mirovalo ni tijekom pripremnog ciklusa. Koliko je nama poznato, pobjeglo je dva puta. Kad rame ispadne, ruka više nije dio njegovog tijela. Jednom ga je, nekim čudnim zahvatom, uspjela vratiti njegova partnerica Maja Urban.

Ali u srijedu u 3 u noći, u snu, rame je ispalo i drugi puta. Očito je Marin svoju utrku već počeo… Maja je istom “tehnikom” pokušala ponovno vratiti Marinovo rame. Ali sad, kad je najviše trebalo, nije išlo. 

Pomoć liječnika ovog puta je neizbježna. Međutim, Maja ne zna voziti auto. Sluti na uzrečicu: “piši kući propalo”. 

Zajednička avantura Maje Urban i Marina Mandekića
Pripreme u Alpama

No, ne i Marinovom slučaju. 

Ne znamo baš sve detalje o tome kako je uspio, bez jedne ruke i u bolovima, odvesti sebe i Maju u bolnici u gradu Sallanches kod Chamonixa. Liječnici su profesionalno obavili svoj posao i dali mu svoje preporuke za ozdravljenje ramena…

Marin nam sve ovo prepričava sutradan, u četvrtak, dok žurnim korakom odlazi po svoj startni broj. Za utrku koja starta u petak u 18 sati i koja se jednim dijelom trči i noću. Staza vodi po teško dostupnim planinskim prostranstvima. Četiri uspona idu na oko 2.500 metara nadmorske visine. S njih se vidi cijeli svijet. Postavljamo sebi pitanje – a što ako mu rame ispadne na 2.500 metara?

Ali Marin je izdržao, upravo zbog toga što je najjači kad je najteže. Pobijedio je još jednom sebe. Pa ipak, nakon utrke kaže da nije posve zadovoljan. Nadao se da UTMB, unatoč svemu, može riješiti ispod 24 sata…  

Za jedan totalno amaterski klub trail trkača iz Kastva ovo je veliki rezultat. 

Pravi podvig vrijedan usporedbe – Marine, velik si kao Mont-Blanc.  

Veliki uspjeh amaterskog kluba iz Kastva

Prijavi se za newsletter